Jessica H.M. Melis
Ambachtelijk meubelmaker / restauratie van antiek
Telefoon: 06-48937987, email: info@atelier1312.nl

Technieken: draaiwerk

Draaien wordt uitgevoerd op een draaibank. Dit is een verspanings techniek waarbij een ronddraaiend product (een stuk hout) d.m.v. een snij beweging wordt bewerkt. Het wordt met draaibeitels in langs- en dwarsrichting uitgevoerd.

Op deze pagina staan enkele voorbeelden van hout draaiwerk.

Vernieuwen van een gedraaide bolpoot

Drie stappen; originele poot, blok Populierenhout en nieuwe bolpoot
Restauratie van een bolpoot in drie stappen

De originele poot (links op de foto) was erg aangetast door houtworm. De pen is daardoor afgebroken. Ook de onderkant van de bol was hierdoor vergaan. Doordat de houtworm zoveel beschadigingen heeft aagericht is besloten om een nieuwe poot te draaien. In het midden van de foto staat een blok Populieren hout waaruit de nieuwe bolpoot gedraaid gaat worden. Deze staat rechts op de foto en moet nog gebeitst worden.

Restauratie van een twee-deurs kast

Gerestaureerde kap met draaiwerk
De kap van de gerestaureerde twee-deurs kast met draaiwerk (druppels)
Tweedeurs Mahonie kast met draaiwerk aan de kap
Gerestaureerde mahonie kast

Het restauratiewerk aan deze tweedeurs Mahonie kast (foto links) bestond voornamelijk uit fineerwerk, het verstevigen van de constructie, het aanvullen van het lijstwerk en het beitsten (bijwerken van de originele kleur) en in de was zetten van de kast.

Kroon op het werkstuk is de kap (zie foto hierboven) waarvan verschillende "druppels" verdwenen waren. Deze zijn opnieuw gedraaid en weer aan de kaprand gelijmd.

De gedraaide druppel voor de mahonie kast
"druppel" voor kap

Restauratiewerk aan versieringen

Twee soorten draaiwerk en een getorst middengedeelte
Gerestaureerde hoekversieringen

Sommige kasten zijn op de hoeken extra versierd. Op deze foto ziet u de halfronde versiering voor op een hoekstijl van een kast. Dit onderdeel, bestaande uit een boven-, midden- en ondergedeelte is opnieuw gemaakt; deels gedraaid en deels getorst. Het draaiwerk is op een draaibank gemaakt. En het torswerk is met de hand gezaagd, geschuurd en gepolijst. De onderdelen op deze foto zijn zwart gebeitst.